Begeleiding op school
Mentor
De mentor, je klassenleraar, heeft een aantal keer per jaar een gesprek met je om te horen hoe het met je gaat. Maar je kunt ook zelf naar je mentor toe, als er iets aan de hand is. De mentor luistert en helpt je om problemen op te lossen.Als je bijvoorbeeld last hebt van pesten dan zal de mentor je helpen. Er is zelfs een antipestprotocol met afspraken hoe de mentor dat aanpakt. De mentor is voor je ouders het eerste aanspreekpunt op school.
Flex-uur
In alle klassen heb je tenminste 1 uur per week een Flex-uur. Daarin krijg je extra ondersteuning bij je schoolwerk. In de onderbouw is er bijvoorbeeld in het Flex-uur extra aandacht voor studievaardigheden of voor het wegwerken van leerachterstanden. In de bovenbouw kun je in dat uur vakspecifieke hulp krijgen, bijvoorbeeld bij de belangrijkste vakken Nederlands, Engels en wiskunde. De invulling van de Flex-uren ligt niet voor een heel jaar vast, maar meestal voor een periode van enkele weken.
Huiswerkhulp, bijlessen en Vellesan-boost
Huiswerkklas
Het is mogelijk om in stilte in de mediatheek te werken aan huiswerk of een samenwerkingsopdracht. Maandag tot en met donderdag, van het zevende tot en met het negende uur, kan je er terecht. Er is altijd toezicht, meestal van meneer Aerts.
Lees alles over de huiswerkklas.
Huiswerkbegeleiding
Huiswerkbegeleiding is anders dan de huiswerkklas. Huiswerkbegeleiding wordt gegeven door Lyceo. Je werkt vooral aan het versterken van je studievaardigheden. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan het leren samenvatten van een grote hoeveelheid tekst of het maken van een goede en overzichtelijke planning. Lees alles over de huiswerkbegeleiding.
Bijles
Wil je bijles voor een vak waar je echt niet goed in bent dan biedt de school je vijf inhoudelijke vaklessen (online of fysiek op school) zonder kosten. Je mentor kan je hiervoor opgeven (in overleg met je ouder/verzorger) als jij een achterstand bij een specifiek vak hebt waaraan je serieus hebt gewerkt. Lees alles over bijles.
Vellesan Boost
De Vellesan Boost is een traject waarbij we aandacht geven aan jouw sociaal-emotionele groei. Samen met iemand van het zorgteam ga je aan de slag met je persoonlijk plan van aanpak. Jouw eigen leervragen staan centraal. We werken in een groep van zes leerlingen, omdat je ook superveel van elkaar kunt leren! Je staat er nooit alleen voor. Aan het traject kunnen leerlingen deelnemen van verschillende afdelingen en leeftijden. Deelname is helemaal gratis. Overleg met je mentor als je misschien mee wilt doen. Opgeven kan via boost@vellesancollege.nl
Je ouders kunnen je ook zelf aanmelden voor huiswerkbegeleiding of bijles. Ze sturen een e-mail naar de coördinator van Lyceo. Voor de tarieven en meer informatie over de Lyceo-vestiging van het Vellesan College kijk je op Lyceo IJmuiden.
Decaan
Bij de decaan kun je – alleen of met je ouder(s) – terecht met al je vragen over de profielkeuze of de keuze voor een vervolgopleiding. De decaan heeft veel informatie over opleidingen en het profiel dat je voor een bepaalde opleiding nodig hebt, en over de beroepsmogelijkheden. Je kunt telefonisch of per e-mail een afspraak maken.
Het Vellesan College heeft voor elke afdeling eigen decanen:
decaan vmbo: meneer M. Freriks en mevrouw K. Merz, locatie Platanenstraat
decaan mavo: mevrouw M. van Megen, hoofdgebouw
decaan havo en vwo: meneer R. Welboren, hoofdgebouw
Dyslexie- en dyscalculiebegeleiding
Als je veel moeite hebt met taal, bijvoorbeeld omdat je dyslectisch bent, kun je hulp krijgen van een dyslexiecoach of een remedial teacher. Je krijgt – soms individueel, soms in een groepje – tips en adviezen waardoor je gemakkelijker met taal kunt omgaan. Je krijgt ook een dyslexieverklaring waarop staat dat je extra tijd krijgt om toetsen te maken of dat je een bepaald hulpmiddel mag gebruiken. In het dyslexieprotocol van het Vellesan College staan alle afspraken over dyslexie. Vergelijkbare afspraken zijn er over dyscalculie. Die staan in het dyscalculieprotocol.
Met vragen over het dyslexiebeleid of het dyscalculiebeleid van het Vellesan College kunnen jij of je ouders terecht bij:
mevrouw A. Sleutjes, zorgcoördinator
mevrouw R. Falkena, remedial teacher
Leerlingbegeleiding
Als het niet goed gaat in de lessen of in een bepaalde les, en als gesprekken met je mentor of een andere docent niet voldoende helpen, dan zorgt je mentor ervoor dat je bij een van de leerlingbegeleider terecht kunt. De leerlingbegeleider is mevrouw S. Dekker en mevrouw P. van Hooijdonk. Samen bespreken jullie wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat jij beter kunt presteren op school.
Voor hulp bij problemen die samenhangen met bv ASS, ADHD en dergelijke, schakelen we mevrouw A. Kieftenbelt of meneer M. van Lokhorst in.
Vertrouwenspersoon
Als er vervelende dingen gebeuren die je niet zomaar met iedereen kunt bespreken, kun je terecht bij een vertrouwenspersoon. Je hebt bijvoorbeeld ruzie, of je wordt gepest of bedreigd, of iemand valt je op een seksuele manier lastig. Misschien heb je daar zo’n last van dat je niet graag meer naar school gaat, ziek wordt of wegblijft. De vertrouwenspersoon luistert naar jouw verhaal en helpt je een oplossing te vinden voor je probleem.
Je kunt gewoon naar mevrouw Khoenkhoen of meneer Vande Heisteeg, de vertrouwenspersonen, toegaan. Je kunt ook een briefje in hun postvak doen, of via een briefje aan de conciërges of via een e-mail laten weten dat je haar of hem wilt spreken. Alles wat je zegt of schrijft, blijft tussen jou en de vertrouwenspersoon. Er gebeurt ook niets buiten jou om. Als de vertrouwenspersoon andere stappen wil ondernemen, bespreekt die dat eerst met jou.
De vertrouwenspersonen van onze school zijn:
meneer Van de Heisteeg (locatie Platanenstraat)
en mevrouw Khoenkhoen (Locatie Tiberiusplein)
Sport- en cultuurtalenten
Als je op het hoogste (inter)nationale niveau prestaties levert op sport- of cultuurgebied, kun je niet altijd het gewone lesprogramma volgen. Als school passen we het programma dan aan. Je ouders vragen die aanpassing schriftelijk aan bij de afdelingsleider. Welke aanpassingen mogelijk zijn en welke leerlingen ervoor in aanmerking komen, staat in het protocol toptalent.
Mentor
aanspreekpunt voor ouders
Mentoren vormen de schakel tussen school en thuis. Ze vinden het prettig als u hen op de hoogte brengt van omstandigheden thuis die van invloed kunnen zijn op het gedrag van uw kind in de les. Andersom neemt de mentor contact met u op als die zich zorgen maakt over de schoolprestaties of het welzijn van uw kind. De mentor is vaak de eerste die merkt dat een leerling niet goed presteert of het niet naar zijn zin heeft. Begeleiding van een leerling om daarin verandering aan te brengen begint dan ook bij de mentor. Ook wanneer u merkt dat het niet goed gaat met uw kind op school is het verstandig om contact op te nemen met de mentor. Als u thuis merkt dat uw kind gepest wordt is het zeker aan te raden om contact op te nemen met de mentor. Die gebruikt een pestprotocol als er sprake is van pesten.
Fay Haverkort, docent biologie en mentor mavo
Het leukste vind ik dat je als mentor een band opbouwt met je klas. Ik deed bijvoorbeeld mee in een dansles van mijn leerlingen. Mijn techniek is natuurlijk niet goed, maar die meiden reageerden zo lief. ‘Mevrouw, u doet het echt goed.’ Ook door samen bowlen en sinterklaas vieren leer je een klas goed kennen. De leerlingen zien hun klasgenoten voor het eerst in juni. Dan doen we spelletjes en laat ik ze speeddaten met elkaar.
Fay Haverkort spreekt haar leerlingen ook individueel. ‘Je kunt je mentor alles vertellen, leuke dingen en rotdingen. Je kunt gewoon een praatje maken – gezellig! – maar je kunt ook bij me terecht als je je niet veilig voelt in de klas. Ik luister en probeer een verhaal van twee kanten te horen.’ In een gesprek over de profielkeuze vraagt ze: waar ben je goed in? Als de cijfers heel slecht zijn, is de vraag: hoe komt dat en wat heb je nodig om betere cijfers te halen? ‘Maar elke leerling is wel ergens goed in.
Ronald Welboren, docent lo en mentor, havo-vwo
“In de eerste weken van het schooljaar spreek ik elke leerling van mijn mentorklas apart. ‘Hoe vind je het op school? Wat vind je van de klas? Wat zijn je eerste indrukken?’, dat soort vragen kun je verwachten. Ik vraag ook hoe het bij jou thuis is en wat je in je vrije tijd doet. Door die gesprekken leer ik de klas goed kennen. Goed contact met de ouders vind ik ook belangrijk. Eigenlijk willen we op school voor onze leerlingen hetzelfde als de ouders: een goede schooltijd.”
Huiswerkklas
Het is mogelijk om in stilte in de mediatheek te werken aan huiswerk of een samenwerkingsopdracht. Maandag tot en met donderdag, van het zevende tot en met het negende uur, kan je er terecht. Er is altijd toezicht, meestal van meneer Aerts.
Als je dit op eigen initiatief doet wordt je aanwezigheid niet geregistreerd. Wel moet je je telefoon en schoolpasje inleveren. Het kan ook zijn dat je mentor, soms in overleg met je ouder/verzorger, je verplicht om deel te nemen. De mentor geeft dan je naam door aan dhr. Aerts en op welke dagen je komt. In dat geval wordt je aanwezigheid wel gecontroleerd en teruggekoppeld aan je mentor. Ben je er niet dan geldt dat als spijbelen.
Let op: de huiswerkklas is iets anders dan huiswerkbegeleiding van Lyceo.
Bijles
Wil je bijles voor een vak waar je echt niet goed in bent dan biedt de school je vijf inhoudelijke vaklessen (online of fysiek op school) zonder kosten. Je mentor kan je hiervoor opgeven (in overleg met je ouder/verzorger) als jij een achterstand bij een specifiek vak hebt waaraan je serieus hebt gewerkt. Je kan vijf bijlessen krijgen op kosten van de school, een eventuele verlenging van vijf keer is mogelijk, daarna moet je de bijlessen zelf betalen. Opgeven gaat, na overleg met de mentor, via een inschrijfformulier via de leerjaarcoordinator.
Lyceo
Er is voor de huiswerkbegeleiding en huiswerkklas van Lyceo op dit moment een tijdelijk waarnemend coördinator aanwezig. Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u mailen met Lars Brinkbaumer, of u belt 06 83 70 36 59. Medio februari zal een nieuwe coördinator, Demi Sanchez Y Olid, starten. Wanneer zij zich officieel heeft geïnstalleerd zullen we u nader informeren.
Huiswerkbegeleiding
Huiswerkbegeleiding wordt gegeven door Lyceo. Je werkt vooral aan het versterken van je studievaardigheden. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan het leren samenvatten van een grote hoeveelheid tekst of het maken van een goede en overzichtelijke planning. Huiswerkbegeleiding is zes weken kosteloos als je met je mentor (na overleg met je ouders) het erover eens bent dat dit je gaat helpen. Na zes weken is er een evaluatie en kan de begeleiding eenmalig verlengd worden voor zes weken. Als je daarna nog verder wil dan moet er worden betaald. Let op: als je twee keer ongeoorloofd afwezig bent stopt de huiswerkbegeleiding direct. Opgeven gaat, na overleg met je mentor, met een inschrijfformulier via de leerjaarcoördinator.
Tarieven
Lyceo hanteert twee tarieven, het normale tarief en het schooltarief. Wanneer de leerling op advies van de mentor wordt verwezen naar de huiswerkbegeleidingsklas of de huiswerkklas, komt de leerling in aanmerking voor het gereduceerde tarief.
Huiswerkklas normaal tarief
3 dagen: 181 euro
Huiswerkklas schooltarief
3 dagen: 100
Huiswerkbegeleidingsklas normaal tarief
2 dagen: 222 euro
3 dagen: 294 euro
4 dagen: 363 euro
Huiswerkbegeleidingsklas schooltarief
2 dagen: 94 euro
3 dagen: 170 euro
4 dagen: 265 euro
Dyslexiecoaches
De dyslexiecoach helpt dyslectische leerlingen om zoveel mogelijk zelf de problemen op te lossen die ze tegenkomen. Elke dyslectische leerling krijgt een eigen dyslexiecoach toegewezen.
De dyslexiecoaches zijn:
voor vmbo: mevrouw C. Toledo,
voor mavo onderbouw: mevrouw M. Schütt
voor mavo bovenbouw: mevrouw S. Khoenkhoen,
voor havo en vwo: mevrouw M. Stolk.
Remedial teacher
Als je meer hulp nodig hebt dan de dyslexiecoach kan bieden, kan je in overleg met je mentor worden doorverwezen naar de remedial teacher.
De remedial teacher van de school is mevrouw R. Falkena.

Levy Pletting, Nationaal Jeugdkoor, 5 havo
“Ik begon in het Nationaal Kinderkoor en sinds mijn 15e zit ik in het Nationaal Jeugdkoor Gemengd. Toen ik 9 was, stond ik voor het eerst in het Concertgebouw. Dat is natuurlijk heel cool. Het Concertgebouw is de belangrijkste plek in Nederland waar je kunt optreden. We hebben ook al eens opgetreden voor de koning en koningin. Als ik eenmaal bezig ben, let ik op de zang en op de dirigent. De koning is dan gewoon publiek. Ik wil later in elk geval het podium op.”

David Rong, hockey en ijshockey, 1 Mc
“Ik kan nog zo moe zijn, maar zodra ik op het ijs stap, gaat de adrenaline door mijn lijf. Dat geldt voor ons allemaal. Dan worden we fel. We zijn ijskrijgers. Ik zit in het hoogste ijshockeyteam van Overbos in Beverwijk. Van november tot april train ik twee keer 2 uur per week, heb ik een hockeywedstrijd op zaterdag en een ijshockeywedstrijd op zondag, die 8 uur kan duren. Het schoolwerk moet dan zoveel mogelijk op vrijdag al klaar zijn. Dat moet ik goed plannen. Maar daar krijg ik hulp bij van school.”