Speciale klassen
We hebben vier speciale klassen: de opstroomklas, de dansklas, de sportklas en de iPad-klas.
Opstroomklas
Als aan het einde van de basisschool nog niet duidelijk is welk niveau het beste is voor jou, kun je kiezen voor een opstroomklas. ‘Opstromen’ is naar een hoger niveau gaan. Er zijn twee opstroomklassen: de vmbo-kader/mavo-opstroomklas en de mavo/havo-opstroomklas. In de opstroomklas krijg je de kans om te laten zien of je het hogere niveau aankunt en of je je er prettig bij voelt. Daar heb je een jaar de tijd voor. Als het hogere niveau toch te zwaar voor je is, hoef je niet naar een andere school. Je blijft gewoon op het Vellesan College, maar dan in een andere klas.
De opstroomklas is niet te combineren met de dans- of sportklas. Het is óf de opstroomklas met de mogelijkheid een hoger niveau te halen óf de dans- of sportklas. In klas 2 is het vaak wel mogelijk om dan in de dans- of sportklas in te stromen.
Dansklas
Dans je heel graag of wil je van dansen je beroep maken? Dan kun je je opgeven voor de dansklas.
In de eerste twee jaren van de dansklas heb je naast je gewone lessen 6 lesuren dans per week. Jazzballet, hiphop, streetdance, klassieke dans, tapdans, musicaldans, eigen improvisaties – alles komt aan de orde. Je krijgt les van ervaren docenten van de afdeling dans van het Kunstencentrum Velsen.
Regelmatig ga je met de klas naar dans- en theatervoorstellingen. Ook treed je met klasgenoten af en toe zelf op. In de bovenbouw is dans een volwaardig vak met praktijk- en theorielessen. Het dansexamen bestaat ook uit praktijk en theorie. Als je je examen hebt gehaald, ben je goed voorbereid op een vervolgopleiding dans aan het mbo of hbo.
Wie mag in de dansklas?
Je hebt voor de dansklas een schooladvies mavo, havo of vwo nodig. Ook moet je auditie doen. Je wordt beoordeeld op motivatie, talent, natuurlijk dansgevoel en muzikaliteit. Een fysieke test is ook onderdeel van de toelatingsprocedure. Zo ziet zo’n dansauditie er uit.
Aanmelden voor de dansauditie.
Sportklas
Vind je sport geweldig en zou je wel elke dag willen sporten? Dan kun je je aanmelden voor de sportklas. In de sportklas heb je extra lesuren sport en bewegen naast de gewone lessen. Je komt in aanraking met allerlei sporten, onder andere via clinics. Ook krijg je theorie, bv. over blessures, gezonde voeding en leren organiseren. In de bovenbouw kun je kiezen voor sport als examenvak.
Bekijk een filmpje over de sportklas.
Of bekijk hoe onze sportdocenten je iets leren.
Wie mag in de sportklas?
Er is een sportklas voor elk niveau, ook als je schooladvies vmbo-basis-advies is. Als je een advies voor leerwegondersteunend onderwijs hebt, wordt met jou en je ouders besproken of je kunt deelnemen. Voor toelating moet je een sport- en bewegingstest doen en een motivatiebrief schrijven. In deze test wordt gekeken of je een goede conditie hebt, of je een goede teamspeler bent en of je het in je hebt om sportactiviteiten te begeleiden. Zo ziet zo’n sporttest eruit.
Na het examen
Met je vmbo-diploma kun je terecht op verschillend mbo-opleidingen zoals Sport & Bewegen of Veiligheid & Dienstverlening. Met je mavo-sportdiploma kun je naar het CIOS. Met een havo- of vwo-sportdiploma krijg je zonder meer toegang tot de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding).
iPadklas
Alle havo- en vwo-klassen tot en met klas drie werken in veel lessen met de iPad. Wat normaal in lesboeken staat, staat nu op je iPad: de informatie die je moet leren, en de vragen en opdrachten die je moet maken. Ook maak je je toetsen digitaal. Met de iPad leer je door teksten te lezen, maar ook door bijvoorbeeld filmpjes te bekijken. Ook kun je meer in je eigen tempo werken: je kijkt je eigen werk na en als dat goed is, kun je meteen verder. Naast je iPad blijf je ook lesboeken gebruiken. Je kunt op verschillende manieren aan een iPad komen.
Ook in andere klassen werk je in bepaalde lessen met een iPad. De school heeft daarvoor iPads beschikbaar.
Opstroomklas vmbo-kader/mavo
In de vmbo-kader/mavo-opstroomklas krijg je alle lessen op mavoniveau. Na het eerste leerjaar bepalen de docenten in overleg met jou, je ouders en je mentor waar je het beste past: in 2 mavo of in 2 vmbo-kader.
Opstroomklas mavo/havo
In de mavo/havo-opstroomklas heb je les op havoniveau. In de eerste periode krijg je veel begeleiding, maar die wordt in de loop van het jaar minder. De toetsen worden ook in elke periode steeds iets lastiger. Aan het einde van het schooljaar moet je het havoniveau zelfstandig aankunnen. Je werkt in deze klas ook veel met de iPad. De onderbouwklassen van de havo zijn namelijk iPadklassen. Aan het einde van het eerste schooljaar bepalen de docenten in overleg met jou, je ouders en je mentor of je naar 2 havo gaat of naar 2 mavo.

Isabella Vastenhouw,
toen 1Ma
“Sommige lessen vind ik wel makkelijker, bijvoorbeeld wiskunde en rekenen. Daar geven ze veel uitleg. Bij die vakken denk ik: ‘ik weet het wel’ en dan schrijf ik de antwoorden zo op. Ik wil het allerliefste naar de mavo toe. Daarom werk ik hard, let ik goed op en leer ik goed voor toetsen. Voor alles sta ik gemiddeld voldoende. Mijn mentor zei pas nog: ‘dat gaat goed’. Daar ben ik blij mee.”
Maarten Huijbens,
toen mavo/havo–opstroomklas
“Het verschil tussen mavo- en havoniveau is dat de opgaven lastiger zijn, dat we meer huiswerk krijgen en dat we beter moeten leren. Ze bouwen het op, het wordt steeds een stapje moeilijker. Ik wil graag havo doen, want dan kan ik een betere baan krijgen. Ik stel mijn huiswerk nog wel eens uit, maar op een gegeven moment denk ik toch: nu moet ik het gaan doen, want ik wil naar de havo.”


Liesbeth Maenen,
mentor vmbo-kader/mavo-opstroomklas,
docent handvaardigheid
“De leerlingen van deze opstroomklas zijn gemotiveerd om hun best te doen. Sommige leerlingen zijn teleurgesteld als ze na een jaar naar vmbo-kader moeten, maar dan is het echt beter dat ze hun opleiding op vmbo-kader afmaken. Maar er zijn ook leerlingen die opgelucht zijn, die het misschien wel prettig vinden dat ze het straks niet meer zo zwaar hebben. Vorig jaar konden de meeste leerlingen naar 2 mavo. Maar het aantal verschilt natuurlijk per jaar. Het fijne is dat je dan binnen de school in een andere klas komt. Je kent de gebouwen en je kent de leerlingen van andere brugklassen.”
Laura Luijting,
mentor mavo/havo-opstroomklas,
docent wiskunde
“Na kerst wordt meer van je verwacht. Je moet dan beter leren plannen. Het havoniveau vraagt meer inzicht. Je zult merken dat je langer bezig bent met opgaven, misschien ben je ook langer bezig met huiswerk. Ik vind de opstroomklas leuk: veel leerlingen zijn betrokken en werken zelfstandig. Het stimuleert wel, dat doel: havo halen. Ze zijn nieuwsgierig en gemotiveerd om deze kans te grijpen.”

Aanmelden sporttest en dansauditie
Voor plaatsing in de sportklas van vmbo, mavo, havo of vwo of de dansklas van mavo, havo of vwo moet je een toelatingstest doen. Bij de test kijken we of je geschikt bent voor de sportklas of dansklas. De sporttest en dansauditie zijn op woensdagmiddag 13 februari 2019.
Geef je uiterlijk maandag 11 februari op via e-mail: aanmelding@vellesancollege.nl.
Zet er je eigen naam in en de naam van je basisschool en dat je je aanmeldt voor de test van de sportklas of auditie van de dansklas. Tijdens het Open Huis op 8 en 9 februari kun je je ook persoonlijk aanmelden voor de test.
Je krijgt na aanmelding een bericht waarin staat hoe laat de test is, waar je moet zijn en welke kleding je mee moet nemen. Ook krijg je een formulier voor je adresgegevens en je motivatie.
Rond 1 maart krijg je de uitslag van de toelatingstest per brief. Voordat je je aanmeldt als leerling van het Vellesan College, weet je dus of je mee mag doen in de sportklas of de dansklas.

Leonie Klasen,
toen dansklas
“Ons huiswerk is: dagelijks een kwartier stretchen om soepel te blijven. Ze verwachten ook dat je de dansen die je in de les hebt gedaan, thuis oefent. Al die passen moet je onthouden, het staat niet op papier. Ik schrijf ze soms zelf op na afloop.”
Pirita Alderliefste,
coördinator dansklas
“De leerlingen maken in het eerste jaar kennis met veel nieuwe dansvakken. Het klassieke gedeelte vinden sommige leerlingen lastig of een beetje saai. Toch heb je dat juist nodig: het is de basis voor alle andere dansvakken, zoals jazz/showdance en moderne dans. Vaak zien we dat leerlingen dat toch leuk gaan vinden, als ze doorkrijgen waarvoor het nodig is. In het eerste jaar werken we aan lichaamshouding, lenigheid en kracht, maar vooral aan dansplezier!”


Katelynn Mulder,
toen havo-vwo-dansklas
“Ik vond het altijd al leuk om te dansen, maar ik doe het nu voor het eerst. In deze klas zijn er nog twee zonder danservaring. Dat is niet erg, want we beginnen allemaal met de basis van dans. In het begin vond ik de lessen moeilijk. Je moet allerlei pasjes leren, het gaat heel snel en er komt steeds wat bij. Dansen voelt niet als les, ik vind het gewoon leuk.”
Het Vellesan College is aangesloten bij het landelijke Netwerk Sport Accent Scholen, een groep van ruim 30 scholen met sportaccentklassen. De naam ‘Sport Accent School’ is een kwaliteitslabel van KVLO en NOC*NSF.

Angeliek Schotvanger,
mentor sportklas vmbo-kader, gymdocent
“Voor gymdocenten is een sportklas heerlijk: leerlingen willen altijd sporten! Maar ook voor de andere vakken zijn ze erg gemotiveerd, ze zijn ook daar prestatiegericht. Het groepsgevoel is in een sportklas sterk. In de sportlessen leren ze om elkaar te helpen. Ze moeten elkaar bijvoorbeeld opvangen en vastpakken bij oefeningen met de rekstok of trampoline. Hulpverlenen is een van de vaardigheden waarop ze beoordeeld worden.”
iPad huren of kopen
Bij het lesgeven gebruiken we moderne media om onze leerlingen optimaal voor te bereiden op een toekomst in een steeds internationaler wordende samenleving, waarbij het gebruik van digitale hulpmiddelen niet meer is weg te denken. Dit heeft geresulteerd dat wij in een bepaalde afdelingen een bewuste keuze hebben gemaakt om het onderwijs te verzorgen met gebruik van digitale lesmateriaal in combinatie met de iPad. We maken nadrukkelijk gebruik van de extra mogelijkheden die de iPad ons biedt. Zo kunnen de leerlingen op verschillende manieren oefenen en krijgen ze directe feedback. Beeld- en geluidsmaterialen zijn constant beschikbaar. Dit geldt ook voor de bronnen die leerlingen willen raadplegen voor onderzoeken of presentaties.
De leerlingen in de betreffende afdelingen moeten beschikken over een iPad die voldoet aan de daarvoor gestelde minimumeisen.
Hiervoor zijn de volgende mogelijkheden:
– U kunt een iPad via de school huren/kopen. Hiervoor betaalt u gedurende drie jaar maandelijks een bedrag (inclusief servicegarantie) totdat de iPad is afbetaald. Vanaf dat moment is de iPad uw eigendom.
– U kunt bij de leverancier van de school een iPad aankopen tegen een gereduceerde prijs.
– Uw zoon of dochter krijgt na ondertekening van de gebruikersovereenkomst een iPad van school. Deze iPad blijft eigendom van de school en kan door de leerling alleen op school worden gebruikt.
– Gebruik van een eigen iPad. Dit is alleen mogelijk wanneer deze beschikt over dezelfde functionaliteiten en specificaties als wij op school gebruiken. De informatie over de eisen waaraan de iPad moet voldoen, ontvangt u voor de start van het schooljaar.
Nina Koreman,
toen 1HVa
“Je hebt toch een docent nodig”
“Ik liet een keer foto’s op mijn iPad zien aan een klasgenoot. Maar ik had niet in de gaten dat de docent mijn iPad had overgenomen en dat iedereen mijn foto’s op het grote scherm kon zien. Dat overkomt me dus niet nog een keer. Docenten kunnen per leerling de toegang tot internet vergrendelen of de camera afsluiten. Ze kunnen ook zien of je je huiswerk hebt gemaakt. Het gebeurt ook dat ze de iPad van een leerling overnemen om te laten zien dat die een opdracht heel goed heeft gemaakt. Je kunt vragen stellen via een iPad-spraakprogramma. Maar als je het antwoord niet snapt en je vraagt het nog een keer, krijg je precies hetzelfde antwoord. Dan heb je toch een docent nodig die het eens op een andere manier uitlegt. Eigenlijk is het niet heel veel anders dan gewoon onderwijs, maar het is fijner omdat je niet veel boeken hoeft mee te nemen.”

Marjolein Stolk,
mentor, docent Engels
“Ze werken op hun eigen manier”
“Leerlingen werken door de iPad op hun eigen manier. Mijn uitleg stel ik beschikbaar via Magister en ik verwijs naar sites waar ze verder kunnen oefenen. En ze kunnen me altijd gewoon om meer uitleg vragen. Ze kunnen nog niet helemaal in hun eigen tempo werken, want er zijn gezamenlijke toetsmomenten. Werken met de iPad geeft leerlingen veel vrijheid en er is veel variatie in de werkstukken en opdrachten die ze maken. Ook biedt het ze de kans om andere vaardigheden te leren, meer dan via boeken alleen mogelijk is.”
