Speciale klassen

We hebben vier speciale klassen: de opstroomklas, de dansklas, de sportklas en de iPad-klas.

Opstroomklas

Als aan het einde van de basisschool nog niet duidelijk is welk niveau het beste is voor jou, kun je kiezen voor een opstroomklas. ‘Opstromen’ is naar een hoger niveau gaan. Er zijn twee opstroomklassen: de vmbo-kader/mavo-opstroomklas en de mavo/havo-opstroomklas. In de opstroomklas krijg je de kans om te laten zien of je het hogere niveau aankunt en of je je er prettig bij voelt. Daar heb je een jaar de tijd voor. Als het hogere niveau toch te zwaar voor je is, hoef je niet naar een andere school. Je blijft gewoon op het Vellesan College, maar dan in een andere klas.

De opstroomklas is niet te combineren met de dans- of sportklas. Het is óf de opstroomklas met de mogelijkheid een hoger niveau te halen óf de dans- of sportklas. In klas 2 is het vaak wel mogelijk om dan in de dans- of sportklas in te stromen.

Liesbeth Maenen
mentor 1Ma

Laura Luijting
mentor 1Mb

Dansklas

Dans je heel graag of wil je van dansen je beroep maken? Dan kun je je opgeven voor de dansklas.

In de eerste twee jaren van de dansklas heb je naast je gewone lessen 6 lesuren dans per week. Jazzballet, hiphop, streetdance, klassieke dans, tapdans, musicaldans, eigen improvisaties – alles komt aan de orde. Je krijgt les van ervaren docenten van de afdeling dans van het Kunstencentrum Velsen.

Regelmatig ga je met de klas naar dans- en theatervoorstellingen. Ook treed je met klasgenoten af en toe zelf op. In de bovenbouw is dans een volwaardig vak met praktijk- en theorielessen. Het dansexamen bestaat ook uit praktijk en theorie. Als je je examen hebt gehaald, ben je goed voorbereid op een vervolgopleiding dans aan het mbo of hbo.

 Wie mag in de dansklas?

Je hebt voor de dansklas een schooladvies mavo, havo of vwo nodig. Ook moet je auditie doen. Je wordt beoordeeld op motivatie, talent, natuurlijk dansgevoel en muzikaliteit. Een fysieke test is ook onderdeel van de toelatingsprocedure. In het jaar 2021 zal ivm covid geen dansauditie worden afgenomen. De eerste periode van het nieuwe schooljaar, tot de herfsvakantie, zal gekeken worden of een leerling geschikt is voor de dansklas.

Leonie Klasen
dansleerling

Pirita Alderliefste
coördinator dans

Katelynn Mulder
dansleerling

Sportklas

Vind je sport geweldig en zou je wel elke dag willen sporten? Dan kun je je aanmelden voor de sportklas. In de sportklas heb je extra lesuren sport en bewegen naast de gewone lessen. Je komt in aanraking met allerlei sporten, onder andere via clinics. Ook krijg je theorie, bv. over blessures, gezonde voeding en leren organiseren. In de bovenbouw kun je kiezen voor sport als examenvak.
Bekijk een filmpje over de sportklas.
Of bekijk hoe onze sportdocenten je iets leren.

Wie mag in de sportklas?

Er is een sportklas voor elk niveau, ook als je schooladvies vmbo-basis-advies is. Als je een advies voor leerwegondersteunend onderwijs hebt, wordt met jou en je ouders besproken of je kunt deelnemen. Voor toelating moet je een sport- en bewegingstest doen en een motivatiebrief schrijven. In deze test wordt gekeken of je een goede conditie hebt, of je een goede teamspeler bent en of je het in je hebt om sportactiviteiten te begeleiden. In het jaar 2021 zal ivm covid geen sporttest worden afgenomen. De eerste periode van het nieuwe schooljaar, tot de herfsvakantie, zal gekeken worden of een leerling geschikt is voor de sportklas.

Na het examen

Met je vmbo-diploma kun je terecht op verschillend mbo-opleidingen zoals Sport & Bewegen of Veiligheid & Dienstverlening.  Met je mavo-sportdiploma kun je naar het CIOS. Met een havo- of vwo-sportdiploma krijg je zonder meer toegang tot de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding).

Vellesan College is een
Sport Accent School

Angeliek Schotvanger,
mentor sportklas

iPadklas

Alle havo- en vwo-klassen tot en met klas drie werken in veel lessen met de iPad. Wat normaal in lesboeken staat, staat nu op je iPad: de informatie die je moet leren, en de vragen en opdrachten die je moet maken. Ook maak je je toetsen digitaal. Met de iPad leer je door teksten te lezen, maar ook door bijvoorbeeld filmpjes te bekijken. Ook kun je meer in je eigen tempo werken: je kijkt je eigen werk na en als dat goed is, kun je meteen verder.  Naast je iPad blijf je ook lesboeken gebruiken. Je kunt op verschillende manieren aan een iPad komen.

Ook in andere klassen werk je in bepaalde lessen met een iPad. De school heeft daarvoor iPads beschikbaar.

Marjolein Stolk
mentor, docent Engels