Speciale klassen

We hebben speciale klassen op het Vellesan College: de opstroomklas, de dansklas, de sportklas. Op havo-vwo gebruiken we iPads.

Opstroomklas

Als aan het einde van de basisschool nog niet duidelijk is welk niveau het beste is voor jou, kun je kiezen voor een opstroomklas. ‘Opstromen’ is naar een hoger niveau gaan. Er zijn twee opstroomklassen: de vmbo-kader/mavo-opstroomklas en de mavo/havo-opstroomklas. In de opstroomklas krijg je de kans om te laten zien of je het hogere niveau aankunt en of je je er prettig bij voelt. Als het hogere niveau toch te zwaar voor je is, hoef je niet naar een andere school. Je blijft gewoon op het Vellesan College, maar dan in een andere klas.
De opstroomklas is ook te combineren met de dans- of sportklas.

Isa van der Helm
opstroomklas mavo-havo

Dansklas

Dans je heel graag of wil je van dansen je beroep maken? Dan kun je je opgeven voor de dansklas.

In de eerste twee jaren van de dansklas heb je naast je gewone lessen 5 lesuren dans per week. Jazzballet, hiphop, streetdance, klassieke dans, tapdans, musicaldans, eigen improvisaties – alles komt aan de orde. Je krijgt les van ervaren docenten van de afdeling dans van het Kunstencentrum Velsen.

Regelmatig ga je met de klas naar dans- en theatervoorstellingen. Ook treed je met klasgenoten af en toe zelf op. In de bovenbouw is dans een volwaardig vak met praktijk- en theorielessen. Het dansexamen bestaat ook uit praktijk en theorie. Als je je examen hebt gehaald, ben je goed voorbereid op een vervolgopleiding dans aan het mbo of hbo.

 Wie mag in de dansklas?

Je hebt voor de dansklas een schooladvies mavo, havo of vwo nodig. In ‘gewone’ jaren moet je ook auditie doen. Je wordt beoordeeld op motivatie, talent, natuurlijk dansgevoel en muzikaliteit. Een fysieke test is ook onderdeel van de toelatingsprocedure. Maar in 2022  wordt geen dansauditie afgenomen.  Aan het einde van de eerste periode van het nieuwe schooljaar, rond de herfstvakantie 2022, zal gekeken worden of je geschikt bent voor de dansklas.

Azaya Manuputty
dansleerling

Pirita Alderliefste
coördinator dans

Sportklas

Vind je sport geweldig en zou je wel elke dag willen sporten? Dan kun je je aanmelden voor de sportklas. In de sportklas heb je extra lesuren sport en bewegen naast de gewone lessen. Je komt in aanraking met allerlei sporten, onder andere via clinics. Ook krijg je theorie, bv. over blessures, gezonde voeding en leren organiseren. In de bovenbouw kun je kiezen voor sport als examenvak.
Bekijk een filmpje over de sportklas.
Of bekijk hoe onze sportdocenten je iets leren.

Wie mag in de sportklas?

Er is een sportklas voor elk niveau, ook als je schooladvies vmbo-basis-advies is. Als je een advies voor leerwegondersteunend onderwijs hebt, wordt met jou en je ouders besproken of je kunt deelnemen.  In ‘gewone’ jaren  moet je een sport- en bewegingstest doen en een motivatiebrief schrijven om toegelaten te worden. In deze test wordt gekeken of je een goede conditie hebt, of je een goede teamspeler bent en of je het in je hebt om sportactiviteiten te begeleiden. Maar in 2022 zal geen sporttest worden afgenomen. Na de eerste periode van het nieuwe schooljaar, rond de herfstvakantie 2022, zal gekeken worden of je geschikt bent voor de sportklas.

Na het examen

Met je vmbo-diploma kun je terecht op verschillend mbo-opleidingen zoals Sport & Bewegen of Veiligheid & Dienstverlening.  Met je mavo-sportdiploma kun je naar het CIOS. Met een havo- of vwo-sportdiploma krijg je zonder meer toegang tot de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding).

Vellesan College is een
Sport Accent School