Vrijwilligers van de voedselbank Velsen zijn door leerlingen van het Vellesan College getrakteerd op een zelfgemaakte lunch. De school wil hiermee de vrijwilligers bedanken voor hun harde werk.
Gas erop
Ook in de keuken bouwt de spanning zich inmiddels op. ,,Hop, hop! Gas erop’’, roept docent Jeroen Welp aanmoedigend. Hij stuurt zijn derdejaars mentorleerlingen deze middag aan. De welkomstspeech is al bezig. Dat betekent dat de gerechten bijna naar de gasten moeten worden gestuurd. De leerlingen leggen snel de laatste hand aan het eten.
Twee dagen aan voorbereiding gingen aan de lunch vooraf. Een groep vierdejaars van de keukenspecialisatie hebben het gros van de maaltijd gemaakt. Op de dag zelf zorgde een tiental derdejaars van het profiel Zorg en Welzijn voor de aankleding en bediening.
Motivatie
De school organiseert de lunch om ’de wereld van buiten naar binnen te halen’, aldus Jeroen. Het plan lag al geruime tijd klaar, maar door corona werd het in de ijskast gezet. Vandaag is eindelijk het moment om te starten. Hij merkt nu al dat de aanpak zijn leerlingen motiveert. ,,De kinderen gaan op een andere manier aan het werk. Ze vinden het leuk om te doen’’, vertelt de docent.
Dat beaamt ook leerling Sven van Gulik (14): ,,Ik vind het best wel leuk om te doen. Ik sta graag in de keuken.’’ Of hij dit weer zou willen doen? Sven roert nog even in een pan met tomatensoep. ,,Met de hele klas is het wel leuk.’’
’Puur verwend’
Ook de gasten lijken over de lunch te spreken. De borden zijn snel leeg. ,,Het is lekker. We worden puur verwend vandaag’’, zegt vrijwilliger Wijnie Rijs (56) terwijl ze de kipcocktail uitlepelt. Ze is sinds 2021 betrokken bij de Voedselbank Velsen als secretaris. Andere vrijwilligers aan de tafel knikken instemmend, waaronder Frank Schneider (68). ,,Het is een mooi gebaar.’’