Speciale klassen
We hebben speciale klassen op het Vellesan College: de opstroomklas, de dansklas, de sportklas.
Opstroomklas
Als aan het einde van de basisschool nog niet duidelijk is welk niveau het beste is voor jou, kun je kiezen voor een opstroomklas. ‘Opstromen’ is naar een hoger niveau gaan. Er zijn twee opstroomklassen: de vmbo-kader/mavo-opstroomklas en de mavo/havo-opstroomklas.
In de opstroomklas krijg je de kans om te laten zien of je het hogere niveau aankunt en of je je er prettig bij voelt. Als het hogere niveau toch te zwaar voor je is, hoef je niet naar een andere school. Je blijft gewoon op het Vellesan College, maar dan in een andere klas.
De opstroomklas is ook te combineren met de dans- of sportklas.
Dansklas
Dans je heel graag of wil je van dansen je beroep maken? Dan kun je je opgeven voor de dansklas.
In de eerste twee jaren van de dansklas heb je naast je gewone lessen 5 lesuren dans per week. Jazzballet, hiphop, streetdance, klassieke dans, tapdans, musicaldans, eigen improvisaties – alles komt aan de orde. Je krijgt les van ervaren docenten van de afdeling dans van het Kunstencentrum Velsen.
Regelmatig ga je met de klas naar dans- en theatervoorstellingen. Ook treed je met klasgenoten af en toe zelf op. In de bovenbouw is dans een volwaardig vak met praktijk- en theorielessen. Het dansexamen bestaat ook uit praktijk en theorie. Als je je examen hebt gehaald, ben je goed voorbereid op een vervolgopleiding dans aan het mbo of hbo.
Wie mag in de dansklas?
Je hebt voor de dansklas een schooladvies mavo, havo of vwo nodig. In ‘gewone’ jaren moet je ook auditie doen. Je wordt beoordeeld op motivatie, talent, natuurlijk dansgevoel en muzikaliteit. Een fysieke test is ook onderdeel van de toelatingsprocedure. Maar in 2022 wordt geen dansauditie afgenomen. Aan het einde van de eerste periode van het nieuwe schooljaar, rond de herfstvakantie 2022, zal gekeken worden of je geschikt bent voor de dansklas.
Sportklas
Vind je sport geweldig en zou je wel elke dag willen sporten? Dan kun je je aanmelden voor de sportklas. In de sportklas heb je extra lesuren sport en bewegen naast de gewone lessen. Je komt in aanraking met allerlei sporten, onder andere via clinics. Ook krijg je theorie, bv. over blessures, gezonde voeding en leren organiseren. In de bovenbouw kun je kiezen voor sport als examenvak.
Bekijk een filmpje over de sportklas.
Of bekijk hoe onze sportdocenten je iets leren.
Wie mag in de sportklas?
Er is een sportklas voor elk niveau, ook als je schooladvies vmbo-basis-advies is. Als je een advies voor leerwegondersteunend onderwijs hebt, wordt met jou en je ouders besproken of je kunt deelnemen. In ‘gewone’ jaren moet je een sport- en bewegingstest doen en een motivatiebrief schrijven om toegelaten te worden. In deze test wordt gekeken of je een goede conditie hebt, of je een goede teamspeler bent en of je het in je hebt om sportactiviteiten te begeleiden. Maar in 2022 zal geen sporttest worden afgenomen. Na de eerste periode van het nieuwe schooljaar, rond de herfstvakantie 2022, zal gekeken worden of je geschikt bent voor de sportklas.
Na het examen
Met je vmbo-diploma kun je terecht op verschillend mbo-opleidingen zoals Sport & Bewegen of Veiligheid & Dienstverlening. Met je mavo-sportdiploma kun je naar het CIOS. Met een havo- of vwo-sportdiploma krijg je zonder meer toegang tot de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding).
Opstroomklas vmbo-kader/mavo
In de vmbo-kader/mavo-opstroomklas krijg je alle lessen op mavoniveau. Ook de inhoud van de lessen in de opstroomklas verschilt niet van de mavoklassen. Je lessen zijn in het hoofdgebouw. Na het eerste leerjaar bepalen de docenten in overleg met jou, je ouders en je mentor waar je het beste past: in 2 mavo of in 2 vmbo-kader.
Opstroomklas mavo/havo
De opstroomklas mavo/havo duurt twee jaar. In de mavo/havo-klas krijg je les op havoniveau, zodat je de vaardigheden ter voorbereiding op de bovenbouw van de havo aangeleerd krijgt. We toetsen op mavo/havo- niveau, zo krijgen we een goed beeld van wat je kunt.
In deze opstroomklas wordt gebruik gemaakt van de iPad. De iPad kun je van school huren, via school kopen of zelf kopen.
Tijdens de twee jaar houden we in de gaten of je op de juiste plek zit door middel van gesprekken met jou, je mentor en ouders. Aan het einde van die twee jaar overleggen we met jou, je ouders en je mentor welk niveau het best bij jou past en hoe je het best je schoolcarrière kunt voortzetten.
Isa van der Helm
opstroomklas
Ik voelde me hier meteen een grote brugklasser en ik heb veel plezier. Het grootste verschil is dat ik nu veel later thuis ben. En je loopt veel, van het ene naar het andere lokaal. Ook zijn de pauzes langer. Fijn, want ik ben niet zo’n snelle eter. Ik houd van kunst en museums, dus beeldende vorming vind ik leuk. Twee uur lang lekker tekenen en je mag erbij praten. Informatiekunde vind ik ook leuk. Ik wil later juf worden en dan moet je veel met computers werken.
Aanmelden sporttest en dansauditie
Voor plaatsing in de sportklas van vmbo, mavo, havo of vwo of de dansklas van mavo, havo of vwo moet je een toelatingstest doen. Bij de test kijken we of je geschikt bent voor de sportklas of dansklas.
Geef je op via e-mail: aanmelding@vellesancollege.nl.
Zet er je eigen naam in en de naam van je basisschool en dat je je aanmeldt voor de test van de sportklas of auditie van de dansklas. Tijdens het Open Huis kun je je ook persoonlijk aanmelden voor de test.
Je krijgt na aanmelding een bericht waarin staat hoe laat de test is, waar je moet zijn en welke kleding je mee moet nemen. Ook krijg je een formulier voor je adresgegevens en je motivatie.
Rond 2 maart krijg je de uitslag van de toelatingstest per brief. Voordat je je aanmeldt als leerling van het Vellesan College, weet je dus of je mee mag doen in de sportklas of de dansklas.
Azaya Manuputty
dansklas
Azaya had er zin in om naar het Vellesan College te gaan: lekker dansen op school. ‘Ik moest er wel aan wennen dat ik steeds naar een ander lokaal moet. Voor dansen en voor sommige lessen moeten we zelfs naar een ander gebouw.’ Dansen is natuurlijk Azaya’s favoriete vak, maar beeldende vorming staat op twee. ‘Vrij tekenen vind ik leuk. Nederlands vind ik leuk omdat we altijd eindigen met een Kahootquiz over het nieuws of over waar we het in de les over gehad hebben.
Pirita Alderliefste,
coördinator dansklas
“De leerlingen maken in het eerste jaar kennis met veel nieuwe dansvakken. Het klassieke gedeelte vinden sommige leerlingen lastig of een beetje saai. Toch heb je dat juist nodig: het is de basis voor alle andere dansvakken, zoals jazz/showdance en moderne dans. Vaak zien we dat leerlingen dat toch leuk gaan vinden, als ze doorkrijgen waarvoor het nodig is. In het eerste jaar werken we aan lichaamshouding, lenigheid en kracht, maar vooral aan dansplezier!”
Het Vellesan College is aangesloten bij het landelijke Netwerk Sport Accent Scholen, een groep van ruim 30 scholen met sportaccentklassen. De naam ‘Sport Accent School’ is een kwaliteitslabel van KVLO en NOC*NSF.
Angeliek Schotvanger,
mentor sportklas vmbo-kader, gymdocent
“Voor gymdocenten is een sportklas heerlijk: leerlingen willen altijd sporten! Maar ook voor de andere vakken zijn ze erg gemotiveerd, ze zijn ook daar prestatiegericht. Het groepsgevoel is in een sportklas sterk. In de sportlessen leren ze om elkaar te helpen. Ze moeten elkaar bijvoorbeeld opvangen en vastpakken bij oefeningen met de rekstok of trampoline. Hulpverlenen is een van de vaardigheden waarop ze beoordeeld worden.”
Lisa Perez van der Oort
sportklas
‘Ik wilde heel graag naar de sportklas, daarom zit ik op het Vellesan College. En ik had gehoord dat er leuke kinderen op deze school zitten. Dat klopt. Dit gebouw is niet zo heel groot, dat vind ik fijn. Mijn leukste vakken zijn Engels, gewoon een leuke taal; informatiekunde, omdat ik later met computers wil werken; en geschiedenis met al die leuke verhalen. We hebben meer vakken en ook een zwaardere tas dan op de basisschool.”