Om de kans op een succesvolle overstap naar de havo te vergroten, worden op het Vellesan College de leerlingen van de eigen mavo en de
instromers van andere scholen die deze stap gaan maken, intensief begeleid. Het programma daarvoor duurt ongeveer een maand en start direct na het eerste tijdvak van het eindexamen. In die periode volgen de aanstaande havoleerlingen niet alleen trainingen wiskunde en Nederlands op havoniveau, maar lopen bijvoorbeeld ook twee dagen mee op de havo om onder andere kennis te maken met lessen in vakken die ze op de mavo niet kregen.
Leerjaarcoördinator 4 mavo Wesley van der Knaap en leerjaarcoördinator 3 en 4 havo/vwo Ruud Glas coördineren niet alleen de doorstroom van mavo naar havo, maar ook de begeleiding vóór en tijdens de overstap.
Van der Knaap legt uit waarom er voor intensieve begeleiding gekozen is.
“Het Vellesan is een brede school met veel doorstroommogelijkheden en kansen. Maar we willen ook dat de leerlingen die bij ons doorstromen dat succesvol doen. En op de havo zijn enkele zaken anders dan ze op de mavo gewend waren. En we hebben gemerkt dat als we de doorstromers naar de havo trainingen geven in bijvoorbeeld een kernvak als wiskunde, de kans om de havo daarna succesvol af te sluiten groeit.”
Iedere leerling geplaatst
Ruud Glas vult aan. “Landelijk is vast gelegd dat iedere mavoleerling die een extra vak volgt en slaagt voor het mavodiploma, de overstap naar havo kan maken als de wil er is. Om de leerlingen die geen extra vak hebben gekozen ook een kans te geven geldt op het Vellesan dat ze naar de havo door kunnen stromen als het gemiddelde van alle vakken 6,8 of hoger is.
Ieder schooljaar stroomt zo’n 10 tot 15 procent van de mavoleerlingen door, maar het maakt eigenlijk niet veel uit hoeveel leerlingen dat willen. In de afgelopen jaren is gebleken dat iedere leerling die door wilde stromen naar de havo op het Vellesan, van onze eigen mavo of van buiten, geplaatst kon worden.”
“In het programma dat zoals gezegd een maand duurt, hebben we ook gesprekken met leerlingen en ouders”, vertelt Van der Knaap.
“Over hun motivatie onder andere. Leerlingen die heel gemotiveerd zijn omdat ze bijvoorbeeld heel graag een hbo-studie willen gaan doen, kunnen we anders begeleiden dan leerlingen die de keuze maken omdat ze nog niet precies weten wat ze willen doen of onzeker zijn over hun keuze. Dan blijft het soms niet bij deze maand, maar kunnen we ze ook nog begeleiding aanbieden als ze na de zomervakantie aan de havo beginnen.”
Warme overdracht
Glas: “Die gesprekken voeren we ook met leerlingen van andere scholen die hier naar de havo door willen stromen, maar bij hen praten we ook met hun mentor of leerjaarcoördinator waar ze op de mavo zaten.
Door zo’n warme overdracht zoals dat heet, kunnen we die leerlingen net zo goed volgen en begeleiden als de leerlingen die op het Vellesan op de mavo zitten. En voor allemaal geldt dat ze tijdens het programma dat ze die maand volgen, referentietoetsen maken.
Met het resultaat daarvan en de gesprekken, kunnen wij leerlingen en ouders goed adviseren over de overstap naar de havo. We doen er waar mogelijk alles aan om ervoor te zorgen dat voor een doorstromer de start in 4 havo zo goed mogelijk verloopt.”
