Een kijkje nemen in de boezem van een kalfshart, je eigen naam in het Grieks typen, of stoer tegen een enorme klimwand in de sportzaal omhoog klauteren. Op de open dagen dit weekend bij het Vellesan College in IJmuiden en het Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid was er van alles te doen en te beleven voor de mogelijke toekomstige leerlingen.
Het is druk zaterdagmorgen in de gangen en lokalen van de vmbo-afdeling van het IJmuidense Vellesan College. In bijna elk lokaal is wel wat te doen. Zo kun je in het lokaal voor horeca en ondernemen leren hoe je een goede barista-koffie maakt en in het lokaal voor Zorg en Welzijn kennismaken met een zogenaamd verzwaringspak. Docent Zorg en Welzijn Gezina van Imhoff legt uit dat leerlingen met behulp van dit pak kunnen ervaren hoe het is om oud en zorgbehoevend te zijn. ,,We laten de kinderen met dit pak bijvoorbeeld de trap in school op en af lopen. Dan merken ze hoe lastig het is als alles zwaar voelt aan je lijf. Met een masker kunnen we ook een aandoening als staar simuleren en dan hebben we ook nog handschoenen die elektrische schokjes genereren. Daarmee bootsen we verschijnselen van de ziekte van Parkinson na. Probeer met zo’n handschoen aan maar eens op een kleurplaat binnen de lijnen te kleuren. Dat is knap lastig. Het is allemaal bedoeld om de leerlingen empathie te geven voor hun patiënten in de toekomst.”
Dozen stapelen
Over enkele jaren zullen leerlingen van de studierichting Logistiek mogelijk ook dozen op een pallet moeten stapelen. Hoe doe je dat zo efficiënt mogelijk? Docent Michael Freriks laat het zien aan de hand van het ’in warm verband’ opstapelen: alle dozen worden niet recht boven elkaar gezet, maar verspringend ten opzicht van de laag dozen eronder, waardoor er een stevig geheel op de pallet ontstaat. ,,We oefenen hier met de leerlingen ook verkoopprocessen”, vertelt Freriks. ,,Hoe je dingen goed in moet pakken en ook zaken als een verkoopgesprek. Hoe je kunt reageren op wat een klant mogelijk aanvoert in een gesprek en hoe je daar als verkoper op kunt reageren.”
Gymnasium
Ook op Gymnasium Felisenum is van de open dag veel werk gemaakt. Wat opvalt is dat veel leerlingen een handje meehelpen. ,,We hebben hier 600 leerlingen op school”, vertelt docent Luka van Schie, ,,en er doen liefst 120 hun best met uitleg en rondleidingen. Daar zijn we heel blij mee, want zo horen bezoekers uit de eerste hand hoe het er bij ons aan toe gaat.” Het gymnasium is bekend om de vakken Grieks en Latijn. Om kinderen vast een beetje kennis te laten maken met het complexe Griekse schrift kun je in het lokaal van de klassieke talen op een ouderwetse typemachine je eigen naam tikken in het Grieks. Een naast het apparaat liggende lettertabel helpt daarbij. En dat er op de school ook aan sport wordt gedaan, wordt duidelijk in de gymzaal: wie wil kan daar een klimwand in, of iets minder spectaculair met pappa en mamma even een potje badmintonnen.
In het natuurkunde-lokaal kijken bezoekende kinderen verwonderd rond naar een proef met een metalen bol waaraan een kleine ragebol is bevestigd. Het blijkt dat wanneer je de bol met hulp van een wieltje aan de zijkant oplaadt met elektrische energie, de haren rechtop gaan staan. En dat zodra de stroom eraf gaat de draden weer gaan liggen. Technisch assistent Roel Janssen laat iets verderop zien hoe het werkt met licht. Dat je door rood en blauw licht te mengen er paars ontstaat.
Bij biologie moet je als bezoekertje uit groep 7 of 8 van de basisschool wel tegen een beetje bloed kunnen. Daar legt leerling Naomi aan de hand van een kalfshart uit hoe dat nou precies werkt, zo’n hart. ,,Hoe gaat het bloed er doorheen?”, wil een meisje weten. Naomi opent enkele hartkamers en laat zien hoe het bloedvatenstelsel en de kamers nauw samenwerken bij het rondpompen van bloed.
Bingo-apparaat
Helemaal bovenin de school staat een bingo-apparaat met daarachter oud-leerlingen Gligor en Siska. Aan de hand van een getrokken balletje kun je aan de twee een vraag stellen. Wat er zo fijn is aan deze school bijvoorbeeld, of wat ze nu, vijf jaar nadat ze de school hebben verlaten, het meeste missen. De elfjarige Anton uit Velserbroek is goed te spreken over wat hij gezien heeft: ,,Ik vind het wel een leuke school. Ik ben ook nog op het Mendel in Haarlem wezen kijken op de open dag, maar ik denk dat ik voor het Felisenum kies. Mijn broer Casper zit er al op en dat is wel handig, vind ik. Kan ie me een beetje helpen als dat nodig is.”
IJmuider Courant – Kees de Boer