Het begint met een hoop onwennig gegiechel maar zodra de raadsvergadering start, worden de leerlingen van klas 3BB van het Vellesan College uit IJmuiden bloedfanatiek. „Het leukste is om te reageren op het plan van de andere fracties.”

De raadszaal van de gemeente Velsen is drie dagen het toneel van 113 derdejaars vmbo-ers. Zij spelen een raadsvergadering na. Op de agenda: een te organiseren festival. Deze maandagmiddag is het de beurt aan klas 3BB, de leerlingen worden in drie fracties verdeeld en moeten op verschillende punten een besluit nemen.

Per groep zijn er steeds twee echte raadsleden die aansluiten bij de vergadering. Dit keer zijn het raadsleden Ilse van Turnhout (GroenLinks) en Floor Bal (Liberaal Blauw). Zij helpen de leerlingen bij het uiteenzetten van hun standpunten. „Het is heel leuk om te zien dat ook al verschillen ze van mening, ze er toch samen uitkomen”, zegt Van Turnhout terwijl ze fractie ’groen’ met de opdracht helpt.

Rutger Stutvoet, docent maatschappijleer en tevens werkzaam voor ProDemos, is trots op zijn leerlingen. „Het is momenteel erg druk bij ProDemos, waar ik een dag in de week werk. Dus mocht ik dit keer deze bijeenkomsten begeleiden. Het is geweldig te zien hoe de leerlingen samenwerken, naar elkaar luisteren en hun standpunt beargumenteren. Ze weten veel meer dan ze denken.”

Democratie

Bij het inleidende gesprek stelt Stutvoet de vraag: ’wat is democratie’. Er priemen direct een paar vingers in de lucht. „Protesteren”, wordt er geroepen. Ook op de vraag wie er de baas is in de gemeente heeft de klas een antwoord. „De Burgemeester, maar eigenlijk ik.” De groep schiet in de lach. „Ja, door te stemmen”, vult een andere leerling aan.Na enig gestuntel met de microfoontjes kan de vergadering dan echt beginnen. Fractie ’blauw’ bijt het spits af. Zij willen graag dat de veiligheid van het festival gewaarborgd wordt door beveiligers en niet door de politie. „Hoezo is een beveiliger beter dan een politieagent?”, vraagt een lid van fractie ’groen’. „Gaat dat niet teveel kosten?”, vraagt iemand van fractie ’rood’.

Uiteindelijk zijn acht van de elf ’raadsleden’ het toch eens met de motie. Het tweede voorstel gaat over de leeftijdsgrens van energiedrankjes en alcohol op het festival. Fractie ’groen’ zegt stellig dat in de winkel de leeftijdsgrens ook 16 jaar is, dus op het festival ook. Fractie ’rood’ corrigeert de opponent: ,,de leeftijdsgrens is veertien.’’

De voorzitter van fractie ’groen’ trekt het boetekleed aan en biedt zijn excuses aan. „Dat zouden veel meer raadsleden moeten doen, heel goed”, zegt Stutvoet. „Jullie mogen op tafel roffelen.” Naarmate de vergadering vordert, worden de raadsleden bloedfanatiek.

Meningen

De fracties moeten zeven voorstellen formuleren op het gebied van onder andere duurzaamheid, veiligheid en overlast. Daarnaast moeten ze nog een eigen achtste voorstel verzinnen. Hier mogen ze in de pauze voor lobbyen. Dat wordt dan ook druk gedaan, en met succes want er worden stemmen bij elkaar gewonnen. Uiteindelijk is de groepsdruk toch iets te groot en stemt iedereen tijdens de vergadering gewoon op zijn eigen voorstel.

Tekst Hedske Vochteloo overgenomen uit het Artikel in de IJmuider Courant.

Foto’s United Photos/Paul Vreeker