Vanaf deze maand krijgt 4 havo maatschappijwetenschappen (MAW) iedere eerste vrijdag van de maand les van burgemeester Frank Dales. Hij gaat met de leerlingen in gesprek, bespreekt actuele en lokale maatschappelijke vraagstukken en dilemma’s over waar hij in zijn werk als burgemeester mee te maken krijgt. In de eerste les ging hij vooral in op zijn loopbaan, de sollicitatieprocedure voor de functie van burgemeester en de verscheidenheid aan rollen en taken die dit ambt heeft. 

Demonstratie XR

Burgemeester Dales kondigde aan dat hij de volgende les met de leerlingen in gesprek wil gaan over een groots aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion op de zeesluis in IJmuiden en een groep tegendemonstranten die deze manifestatie wil zien te voorkomen. Daarbij heeft hij enerzijds rekening te houden met het demonstratierecht, maar is hij ook verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. 
 
De lessen van burgemeester Dales moeten vooral een dialoog tot stand brengen, waarbij hij wil horen hoe de jongeren uit Velsen tegen dergelijke vraagstukken en dilemma’s aankijken.