JINC viert jubileum op Vellesan

Het gebeurt niet zo vaak dat het Vellesan College wordt uitgezocht om een feestje te vieren. Maar begin november koos JINC Kennemerland de school uit om haar jubileum te vieren: ze ondersteunden namelijk de 25.000e leerling bij de zoektocht naar een baan. Onze leerlingen kregen les in de geheimen van succesvol solliciteren van de begeleiders van JINC en twee ervaren lokale ondernemers.

De leerlingen van 3 vmbo waren uitgekozen voor deze feestelijk sollicitatietraining. Solliciteren is niet zo simpel als het lijkt en veel leerlingen weten niet waar ze rekening mee kunnen of moeten houden. Dat een werkgever bijvoorbeeld een Facebookpagina bekijkt om te zien wat voor sollicitant hij in huis haalt, was voor leer- lingen iets waar ze nog nooit bij hadden stilgestaan.
Maar het grootste deel van de training bestond uit het voorbereiden en voeren van een sollicitatiegesprek. Ze kregen onder andere feedback op hun spreken, houding en vragen stellen. Doel is dat het zelfvertrouwen van leerlingen wordt vergroot, net als hun kennis over wat er tijdens zo’n gesprek wordt verwacht. Daar- door groeit de kans van de leerlingen op een goede stageplek of (bij)baan.
Het Vellesan College ziet de toegevoeg- de waarde van de trainingen: “Het is van vitaal belang dat het onderwijs zich richt op het lokale bedrijfsleven en leert den- ken vanuit de arbeidsmarkt. JINC maakt het voor ons als school mogelijk dichter bij de arbeidsmarkt te opereren en zo voor de leerlingen een goede aansluiting te realiseren met die arbeidsmarkt. We zijn erg blij met de samenwerking.” Kortom: er was sprake van een nuttig en mooi feestje, waarbij de 3-vmbo-leerlingen de grote winnaars waren. Bij hun volgende sollicitatie hebben ze een voorsprong!